26 kwietnia 2019, klasa V uczestniczyła w warsztatach „Love Food, Not Waste, Fight against Food Waste”, które zorganizował dla nas Hotel Novotel Poznań Malta.
Dowiedzieliśmy się jak komponować zdrowe posiłki, obejrzeliśmy film „Na widelcu” przedstawiający piramidę zdrowego żywienia oraz informujący o potrzebie codziennej aktywności fizycznej. W restauracji hotelowej mogliśmy samodzielnie przygotować i skonsumować pyszne zdrowe śniadanie. Następnie odbył się test smaków, który zrobił duże wrażenie wśród uczniów.
Mogliśmy od zaplecza zobaczyć, jak wygląda kuchnia w tak dużym hotelu oraz poznać tajniki szefa kuchni. Widzieliśmy, jak jest przygotowywane jedzenie dla gości, a także jak się je przechowuje. Poznaliśmy także triki Food Waste, czyli tego, jak ponownie wykorzystać resztki jedzenia.
Dziękujemy Hotelowi Novotel Poznań Malta za świetnie przygotowaną lekcję o zdrowym żywieniu
i miłą atmosferę. Liczymy na naszą dalszą współpracę.
L.C.